Az élelmiszerpazarlás és a COVID-19

Az élelmiszerpazarlás és a COVID-19

Az nem kérdéses, hogy a járvány alapjaiban változtatta meg a táplálkozási szokásainkat. Természetesen az első bizonytalan hetekben mindenki az egészségmegőrzést és az élet védelmét tartotta elsődlegesnek.

Ugyanakkor a kezdeti pánik és felhalmozás után világszerte tonnaszám kerültek kidobásra a romlandó élelmiszerek (főként húsok és zöldségek), az egekbe szökött az ételrendelések száma – ami kis vigaszt nyújtott az üzletüket bezárni kényszerült vendéglátósoknak -, ám hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kiszállítások ökológiai lábnyomáról és a felhasznált műanyag ételhordókról. 

Továbbá problémát jelent a vendéglátói szektor megrogyása miatti túltermelés, itt elegendő csak arra a 10 millió sertésre gondolni, melyet az egyesült államokbeli gazdák kényszerűek szeptemberig leölni – vásárlóerő hiányában. Hasonló történik világszerte a mezőgazdaságban, egyelőre pontos adatoknak híján vagyunk, hogy felmérjük a kárt.

A koronavírushoz hasonló csapásokra nehéz felkészülni, az egyetlen amit tehetünk (ha módunkban áll), hogy tudatosan készítjük össze otthonunk élelmiszerkészleteit, így egy váratlan esemény (akár a járvány második hulláma) során lesz mihez nyúlnunk.

Forrás: