Élelmiszerszegénység

Élelmiszerszegénység

A világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Mindegyikük jóllakhatna csak az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből.

A világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Mindegyikük jóllakhatna csak az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből.

Az élelmiszer-termelés globális piaccá, globális rendszerré vált. A rendszer elemei összefüggésben állnak egymással: a Kisújszálláson kidobott élelmiszer jó eséllyel csökkenti az etiópiaiak jóllakásának esélyét.

A kidobott élelmiszer csökkenti a rendelkezésre álló készleteket, felviszi az árakat (a fejlődő országokban is), így kevésbé lesz elérhető például a gabona a szegény és alultáplált emberek számára a világ minden táján. Ha kevesebb ételt dobunk ki, akkor kevesebbet kell vásárolnunk.

Ha kevesebbet vásárolunk, akkor csökken az összes kereslet, és ez hozzájárul az élelmiszer árának csökkenéséhez. Ez pedig lehetővé teszi, hogy azok is hozzájussanak az élelmiszerhez, akik eddig nem tudták megfizetni. Az élelmiszer-hulladék csökkentése tehát olcsóbbá teszi az ennivalót, ezáltal hozzájárul az élelmiszer-szegénység csökkenéséhez.

További információ: