Miért fontos?

Pénzt kidobnál a kukába? Akkor még fogyasztható ételt miért?

Elképesztő mennyiségű, még egyébként fogyasztásra alkalmas élelmiszer kerül a kukába. A világszerte megtermelt élelmiszer harmada megy kárba – ez Magyarországon a Nébih kutatása szerint fejenként 68 kg kidobott élelmiszernek felel meg, és egy család évi kiadásából több tízezer forintot jelent.

Ha még ez sem mond sokat, képzelj el egy összefüggő kamionsort Budapesttől Párizsig, és képzeld hozzá, hogy minden kamion tele van pakolva élelmiszerrel – és ez egyenesen a szemétlerakóhoz tart.

Ráadásul rengeteg élelmiszert dobunk ki Földünk klímáját károsítva – emiatt kerül az üvegházhatású gázok 8 százaléka a légkörbe. Arról, hogy mennyire aggasztó állapotban van a bolygó, és ennek milyen következményei lehetnek, tényleg csak az nem hallott, aki a Marson él, neki meg mindegy is. Ha a világ vezetői helyett nem is hozhatjuk meg a legfontosabb intézkedéseket, csak a saját pazarlásunk csökkentésével évtizedes távlatban több milliárd tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzhetjük meg.

A zöldebb, fenntarthatóbb fogyasztás kialakítása nem könnyű, és nem is megy egyik pillanatról a másikra, hiszen együtt jár a napi rutinok átírásával.  Érthető, ha környezettudatosságot mindenki úgy építi be az életébe, ahogy az a legkönnyebben tudja megragadni.  A rövid távú cél, hogy ha kinyitod a hűtőt, akkor tudj valami jót főzni, ahelyett, hogy rendszeresen kidobálnád a múlt hétről megmaradt dolgokat.
Ne feledd, az élelmiszer = érték.

Forrás: