Attól, hogy lejárt, még nem biztos, hogy ki kell dobnod

Veled is előfordult már, hogy azt a joghurtot vetted meg a boltban, ami a dátuma alapján frissebb? A többségünk bizonyosan így tesz, így a kicsit régebben gyártottak ott ragadnak a polcokon. Hasonló a helyzet a többi élelmiszerrel is.

A probléma egyáltalán nem marginális. Rendszeresen dobunk ki romlottnak hitt vagy lejárt szavatosságú élelmiszert. Döbbenetes mennyiségű még fogyasztható étel kerül így a kukába, körülbelül az élelmiszerek egyharmada. Az elpazarolt erőforrásokon túl ez azért is baj, mert az ételek lebomlásakor szén-dioxid és az annál sokkal inkább üvegházhatású metán kerül a légkörbe.

A Nébih ezért többek között ebben a kiadványban hívja fel a vásárlók figyelmét a szavatosság fogalmának tisztázására. A tájékoztatás szerint a fogyaszthatósági idő azt jelenti, hogy az élelmiszer fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a lejárat után. Ellenben a minőségét megőrzi csupán azt jelenti, hogy a megadott dátum után az étel már nem annyira finom, de egyáltalán nem veszélyes megenni. Nem jelenti azt szükségszerűen, hogy meg is romlott volna! Tehát van egy mozgástér, amíg még nyugodtan – persze óvatos vizsgálat után – felhasználjuk.

A gyorsan romló terméknél – mint például tej, joghurt, hús – ezért mindig tervezz előre, hogy még biztonsággal meg tudod őket enni! Készíts leltárt, hogy mi van a hűtődben, és mi az, amire tényleg szükséged van. A tartós élelmiszerek, ha bontatlan csomagolásban vannak és megfelelő hőmérsékleten tároltad őket, azonban még jó ideig elállnak. A kakaópor, a konzerv vagy a száraz tészta például még biztos ehető lesz egy nappal azután, hogy lejárt.

A Nébih arról is készített egy listát, hogy mit hogyan érdemes tárolnunk, és hogy pár fontos alapélelmiszer meddig bírja. A kenyér például még 2-3 napig is fogyasztható, ha beteszed a fagyasztóba, és a gyümölcsök is jó ideig elállnak. Hogy kevesebbet pazarolj, a maradékot is nyugodtan le lehet fagyasztani. Figyelj arra, hogy tudatosan vásárolj, és ne maradjon a te konyhádban sem feleslegessé váló étel!

Forrás: