
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatai alapján
Otthon:
- Tervezd meg előre az ételadagokat! Ha csak annyit főzöl, amennyire szükséged van, ételt, pénzt és időt spórolhatsz, jót teszel a környezetnek – és a versenysúlyodnak is!
- Használd fel a maradékot! Ezzel pénzt is megtakarítasz, az interneten pedig számtalan izgalmas recept áll rendelkezésedre a felhasználásukat illetően (megnyomódott gyümölcsökből smoothie vagy pite, csúnyább zöldségekből levesek készíthetők).
- Egyél kisebb tányérral! Így biztosan csak annyit fogsz szedni, amennyit meg bírsz enni.
- Fagyassz! Sokkal több ételt lefagyaszthatsz, mint gondolnád, így egészséges ételeket dobhatsz össze rövid alatt. Tárold különböző ételhordókban az alapanyagokat és jelöld őket megfelelően.
- Figyelj a számokra! Tudd a különbséget a lejárati idő („minőségét megőrzi” – élelmiszerbiztonsági előírás) és a fogyaszthatósági dátum között („fogyasztható” – ítéld meg, hogy elfogyaszthatod-e még az ételt az adott dátum után). – Tárold megfelelően ételeid! Nézd meg a címkéken a tárolási útmutatót, tartsd a hűtőd 1 és 5°C között, a mélyhűtőd pedig legyen -18°C fokos. Rendszeresen nézd át a éléskamrád!
- Helyezd el az élelmiszereket a hűtődben (vagy szekrényekben) a fogyaszthatóság szerint: a régebbiek előre kerüljenek, így egyikről sem feledkezel meg, mielőtt megromlana.
- Oszd meg a maradék ételt barátokkal, kollégákkal vagy szomszédokkal!
Boltban és piacon:
- Írj listát! Mielőtt nekikezdesz, nézd meg, mi van otthon, és csak azt vedd meg, amire szükséged van! Ne hagyd magad beugratni családi csomagokkal vagy túlkínáló kedvezményekkel.
- Ne vásárolj éhesen, se sietve! Máskülönben többet vagy épp kevesebbel térsz haza, mint amire szükséged volt eredetileg.
- Csak azt a mennyiséget vedd meg, amit tényleg megeszel. Válaszd a megfelelő kiszerelést, vagy vegyél csomagolatlan élelmiszert és mérd ki magad!
- Vedd meg a kevésbé szép zöldségeket és gyümölcsöket! Egyrészt valószínűleg le vannak értékelve, másrészt tökéletesen ehetők és táplálók.
Munka, iskola és egyetem:
- A menzán ne kérj többet, mint amennyit kívánsz!
- Emlékezz, hogy mit hova raktál az irodai hűtőben, és fogyaszd el, mielőtt megromlana.
- Oszd meg másokkal is hasznos, ételmentő tippjeidet!
Kávézó, étterem és hotel:
- A svédasztalnál inkább fordulj többször, mintsem, hogy pazarolj! Étteremben egyél inkább két előételt (vagy levest), mint egy előételt és egy főételt félig!
- Ha nem bírsz mindent megenni, csomagoltasd el a maradékod. Jó lesz későbbre!
- Légy realista! Ne várd el az éttermektől, hogy mindegyik évszakban és minden nap tudják biztosítani a teljes menüt, ezzel élelmiszerfelesleget termelve.