Innovatív megoldások

Innovatív megoldások az élelmiszerpazarlás érdekében

Általános bölcsesség, hogy nem minden esetben kell újra feltalálni a kereket, néha elég szétnézni a világban és meglátni a már létező megoldásokat, vagy ahogy az üzleti világ nevezi ezt, a jó gyakorlatokat. Hasznos ez a felfogás az élelmiszerekkel kapcsolatos tudatosság terén is, hiszen ez szerte a világban foglalkoztatja az innovatív gondolkodókat.

Nincs az a gyakorlott pincér, étteremvezető, vagy excelmágus aki pontosan fel tudná előre mérni egy-egy nap fogyasztását, azt a kínos helyzetet pedig, amikor a jól megfontolt rendelés leadása után elhangzik a “sajnos az elfogyott” válasz, szinte minden intézmény igyekszik elkerülni. Éppen ezért gyakori, hogy jelentős mennyiségű étel marad az étterem zárása után, amit tartósítani, vagy hagyományos formában eladni már nem lehet. Erre nyújt megoldást például a dán fejlesztésű Too Good To Go nevű alkalmazás, ahol az éttermek előre jelzik, nagyjából milyen jellegű ételek fognak maradni a nap végén, a felhasználók pedig kedvezményes áron juthatnak hozzá az ételhez. Külön szimpatikus, hogy az adakozás funkcióval meg is hívhatunk embereket egy vacsorára!

Persze a pazarlás nem csak éttermekben fordul elő. A szigorú előírások miatt a lejárt szavatosságú élelmiszerek sokáig csak kicsit veszítenek minőségükből, míg valójában biztonsággal és élvezettel fogyaszthatók. Szintén dán kezdeményezés a Wefood névre hallgató boltlánc, ahol pont ilyen termékeket árulnak, és profitjukat is jótékonysági célra fordítják.

Fontos kérdés, hogy mit lehet tenni például a pékáruval. Mindenki a friss zsemlét vagy kenyeret szereti, de a kevésbé ízletes, előző napi sütés is fogyasztható még napokig. Erre nyújthat megoldást például a Bécsben felállított kenyérautomata, ahol pont ilyen péksüteményeket lehet alacsonyabb áron megvásárolni.

Talán nem is a konkrét példák a jelentik a legfontosabb tanulságot a fenti példákban, hiszen ezek sok esetben a környezettől, szabályozástól és a közösség szokásaitól függő megoldások. Az azonban, hogy kreatív energiáinkat és innovatív gondolkodásunkat latba vetve olyan változásokat érhetünk el, amelyek valóban élhetőbbé teszik a rászorulók életét, valóban komoly tanulság lehet.

Források: