Mikor jár le egy élelmiszer?

Nagyon eltérő, hogy ki hogyan kezeli a „lejárt élelmiszereket”. Egyesek nagyon odafigyelnek és már a csomagoláson feltüntetett napon inkább hanyagolják a megmaradt dolgokat, mások egyszerű szag-, esetleg ízpróba után simán elkészítenek egy vacsorát.

Azt már viszont kevesen tudják, hogy amit a köznyelv „lejárati időnek” nevez, az két nagyon is eltérő dolog. Ha közelről megnézzük, láthatjuk, hogy bizonyos ételeken a „fogyasztható”, míg más ételeken a „minőségét megőrzi” szöveg található a dátum előtt.

A „fogyasztható” kifejezés jellemzően a gyorsan romló élelmiszereken található meg, mint például a tej, a joghurt vagy éppen a nyers hús. Ilyen élelmiszerek kapcsán az óvatos embereknek van igazuk, nem ajánlott a fogyaszthatósági idő után megenni őket, hiszen akár komoly megbetegedést is okozhatnak! Ételt kidobni nem szeretünk, de ha a baj már megtörtént, nem érdemes sem spórolásból, sem környezetvédelemből egészségügyi kockázatot vállalni!

A „minőségét megőrzi” jelöléssel ellátott ételek azonban a megjelölt dátum után is jó eséllyel gond nélkül ehetők. Persze a dátum nem véletlenül van rajta, meg kell vizsgálnunk, hogy látszik-e valamilyen íz-, állag- vagy színbeli elváltozás, és persze abban sem lehetünk biztosak, hogy az élvezeti érték nem csökkent, de alapvetően ezekkel a termékekkel érdemes tenni egy próbát.

Tulajdonképpen egy dolgot kell megjegyezni: a „minőségét megőrzi” és a „fogyasztható” kifejezések valóban azt jelentik, amit. Az egyik azt, hogy a lejárati idő után az adott étel már nem fogyasztható, a másik azt, hogy a lejárati idő után az adott étel már nem feltétlenül nyújtja az elvárható minőséget.

A részletekért olvassátok el a Nébih élelmiszerbiztonsági oktatási anyagát (10-11.oldal), de érdemes a teljes kiadványt végigböngészni!

Forrás: