
Az étkezések megtervezése az egyik legjobb módja az élelmiszerhulladék redukálásának és ezáltal a pénz megspórolásának. Azok, akik nem terveznek, sokszor túl sokat vásárolnak, így több élelmiszert is dobnak ki. A tervezéssel időt is spórolhatsz.
Gondolkodj előre: milyen étkezések lesznek, hány fővel számolsz, (tényleg) lesz-e időd főzni.
Cetli
- Írj cetlit a vásárlás előtt! Ezzel az impulzusvásárlás ellen is védekezel.
- Nézd meg, mi van a hűtőben, a mélyhűtőben, a kamrában, hogy ne vásárolj olyasmit, ami már van otthon!
- Kérdezd meg a többieket, hogy mit szeretnének enni a héten.
- Készíts heti menüt, és a hiányzó alapanyagokat vedd fel a vásárlási listára!
Ismerkedj meg a hűtőd és a fagyasztód tartalmával!
- Ha tudod, hogy mi van a hűtőben és a fagyasztóban, sok pénzt spórolhatsz. Mert felhasználod a lejárandó termékeket (így nem kell kidobni) és nem veszel olyat, amiből még van (így nem romlik meg a felesleg).
- Rendszeresen nyisd ki a hűtődet, és vedd számba a tartalmát!
- A hús az egyik legdrágább étel (és a környezeti lábnyoma is ennek a legnagyobb), ennek különösen ügyelj a lejárati idejére, rendszeresen ellenőrizd!
- Pakold előre a hűtőben, ami nemsokára lejár! (A tejtermékeket például gyakran a hűtő hátsó felében felejtjük.)
- Először azokat az ételeket fogyaszd el vagy főzd meg, amiknek közelebbi a lejárata.
- Ha közeli a lejárati idő, és nincs idő megenni, akkor tedd a fagyasztóba!
Mi legyen mindig a kamrában és a hűtőben?
- Tartsd mindig a kamrában olyan tartós (szárított, fagyasztott, konzerv) élelmiszereket, amiket szívesen fogyasztanál. Ezek sokáig elállnak, így maradékokkal kombinálva bármikor felhasználhatod őket új ételek készítéséhez.
- Mindig vegyél újat ahelyett, amit már felhasználtál, töltsd vissza a készleteid.
- Tarthatsz például egy ellenőrzőlistát a kamra/polc ajtaján, amire felírod, amit felhasználtál. A listát ellenőrizd, amikor a vásárláshoz cetlit készítesz!
Ha lehetséges, legyen otthon:
– rizs | – olaj, ecet |
– tészta | – kukoricakonzerv |
– dió, mandula, mogyoró | – konzerv tonhal |
– méz | – konzerv vagy sűrített paradicsom |
– fűszerek, leveskocka | – savanyúság |
– liszt | – szárazbab, lencse |
– mustár, ketchup, majonéz (ha már nyitva van, a hűtőbe kell tenni!) |
A (mély)hűtőben mindig legyen például:
– vaj | – tej |
– tojás | – mélyhűtött mexikói zöldség |
– tejföl | – mélyhűtött hal és hús |
– sajt | – mélyhűtött sóska vagy spenót |