Vásárlás előtt

Felkészülés az élelmiszer vásárlására - tervezd meg, hogy mit veszel

Az étkezések megtervezése az egyik legjobb módja az élelmiszerhulladék redukálásának és ezáltal a pénz megspórolásának. Azok, akik nem terveznek, sokszor túl sokat vásárolnak, így több élelmiszert is dobnak ki. A tervezéssel időt is spórolhatsz.

Gondolkodj előre: milyen étkezések lesznek, hány fővel számolsz, (tényleg) lesz-e időd főzni.

Cetli

  • Írj cetlit a vásárlás előtt! Ezzel az impulzusvásárlás ellen is védekezel.
  • Nézd meg, mi van a hűtőben, a mélyhűtőben, a kamrában, hogy ne vásárolj olyasmit, ami már van otthon!
  • Kérdezd meg a többieket, hogy mit szeretnének enni a héten.
  • Készíts heti menüt, és a hiányzó alapanyagokat vedd fel a vásárlási listára!

Ismerkedj meg a hűtőd és a fagyasztód tartalmával!

  • Ha tudod, hogy mi van a hűtőben és a fagyasztóban, sok pénzt spórolhatsz. Mert felhasználod a lejárandó termékeket (így nem kell kidobni) és nem veszel olyat, amiből még van (így nem romlik meg a felesleg).
  • Rendszeresen nyisd ki a hűtődet, és vedd számba a tartalmát!
  • A hús az egyik legdrágább étel (és a környezeti lábnyoma is ennek a legnagyobb), ennek különösen ügyelj a lejárati idejére, rendszeresen ellenőrizd!
  • Pakold előre a hűtőben, ami nemsokára lejár! (A tejtermékeket például gyakran a hűtő hátsó felében felejtjük.)
  • Először azokat az ételeket fogyaszd el vagy főzd meg, amiknek közelebbi a lejárata.
  • Ha közeli a lejárati idő, és nincs idő megenni, akkor tedd a fagyasztóba!

Mi legyen mindig a kamrában és a hűtőben?

  • Tartsd mindig a kamrában olyan tartós (szárított, fagyasztott, konzerv) élelmiszereket, amiket szívesen fogyasztanál. Ezek sokáig elállnak, így maradékokkal kombinálva bármikor felhasználhatod őket új ételek készítéséhez.
  • Mindig vegyél újat ahelyett, amit már felhasználtál, töltsd vissza a készleteid.
  • Tarthatsz például egy ellenőrzőlistát a kamra/polc ajtaján, amire felírod, amit felhasználtál. A listát ellenőrizd, amikor a vásárláshoz cetlit készítesz!

Ha lehetséges, legyen otthon:

– rizs – olaj, ecet
– tészta – kukoricakonzerv
– dió, mandula, mogyoró – konzerv tonhal
– méz – konzerv vagy sűrített paradicsom
– fűszerek, leveskocka – savanyúság
– liszt – szárazbab, lencse
– mustár, ketchup, majonéz (ha már nyitva van, a hűtőbe kell tenni!)  

A (mély)hűtőben mindig legyen például:

– vaj – tej
– tojás – mélyhűtött mexikói zöldség
– tejföl – mélyhűtött hal és hús
– sajt – mélyhűtött sóska vagy spenót