Kevesebbet pazarlunk, de ez is könnyen elkerülhető lenne

A háztartási élelmiszerpazarlást nyomon követő NÉBIH legújabb hírei szerint 4 százalékkal csökkent a kidobott ételek mennyisége az elmúlt 3 évben. Ez akár reményre is adhat okot, azonban a hivatal szerint az élelmiszer-hulladék összetétele nem változott az előző felmérés óta. Ezt azt jelenti, hogy a keletkező mennyiség fele még mindig az elkerülhető kategóriába tartozik, azaz nem menthetetlenül szemétrevaló.

A felmérés szerint leggyakrabban készételeket, zöldség-gyümölcsöt, kenyeret, és egyéb pékárukat dobunk ki, ami egy kis tudatossággal könnyen megelőzhető lenne, hiszen egy olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.  Ezért ha szeretnénk a mostani javuló tendenciát fenntartani, akkor fontos, hogy hosszútávon tudatosítsuk magunkban, hogyan tehetünk többet a környezetünkért, hogyan vásároljunk, tároljunk és főzzünk hatékonyabban. Vezethetünk például hulladéknaplót arról, hogy pontosan mennyi és milyen típusú élelmiszert dobunk ki teljesen feleslegesen.

Többek között erre hívta fel a figyelmet a NÉBIH az ENSZ kezdeményezésére idén első alkalommal megrendezett Élelmiszerpazarlás világnapja alkalmából.

A témát részletesen bemutatja a hivatal Maradék nélkül programjának weboldala, illetve az eredményeket ismertető tudományos közlemény, amely itt érhető el: https://www.mdpi.com/2071-1050/12/8/3069/htm