Miért nem tiszteljük az élelmiszert?

Ezzel a problémafelvetéssel és „Élj maradéktalanul!” címmel digitális konferenciát szervezett a Médiaunió Alapítvány. Az esemény célja a szakmai párbeszéd további erősítése, a régi és új szereplők összekapcsolása, és új lehetőségek megismerése volt.

A rendezvényen tizenkilenc szakértő foglalta össze az élelmiszerpazarlás okait, következményeit és a lehetséges megoldásokat környezetvédelmi és szociálpolitikai megközelítésből, a média szemszögéből, illetve további innovatív kezdeményezések bemutatásával.

Magyarországon csökkenő tendenciát mutat a pazarlás – az élelmiszerhulladék mennyisége 4%-kal csökkent az utóbbi négy évben –, azonban egy átlagos magyar fogyasztó még így is 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente. Így még bőven akad tennivaló a lakosság környezettudatosságának fejlesztésében. Nekünk pedig az a legfontosabb feladatunk, hogy tudatosan vásároljunk, és mindenből csak annyit vegyünk meg, amennyit el is fogyasztunk” – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter nyitóbeszédében.

A Médiaunió és a Tesco közös online meetup-ján tizenkilenc előadó foglalta össze az élelmiszerpazarlás okait, következményeit és a lehetséges megoldásokat környezetvédelmi és szociálpolitikai megközelítésből, a média szemszögéből, illetve innovatív kezdeményezések bemutatásával. 

Az első szekcióban – amelyben többek között dr. Boros Anita államtitkár asszony, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára is előadást tartott –, a szakértők néhány megdöbbentő adat segítségével mutatták be a felelőtlen élelmiszerpazarlás mértékét.

A meetup-on felszólalt Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője is: ha az élelmiszerpazarlás „ország lenne”, akkor az Egyesült Államok és Kína után a harmadik legnagyobb lenne. „A Tesco a Magyar Élelmiszerbankkal közösen működtetett napi élelmiszermentő folyamatának köszönhetően 2014 óta közel 27 750 tonna, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszert mentett meg a kidobástól, amely több mint 69,3 millió adag ételnek felel meg. Az együttműködésünknek hála évente közel 100 000 rászorulón tudunk segíteni” – tette hozzá.

A szociálpolitikai hatásokra a Magyar Élelmiszerbank képviselői és a velük kapcsolatban lévő szervezetek hívták fel a figyelmet: hogyan gyakorol pozitív hatást egy-egy nélkülöző család életére, ha a kereskedelemből vagy vendéglátásból összegyűjtött, emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszeradományt kap.

Az élelmiszerpazarlás az egész társadalmat érintő, összetett probléma, számos megvitatásra váró kérdéssel és megoldási javaslattal. Ezért rendkívül fontos, hogy az állami, civil és vállalati szereplők – a saját tevékenységi körükön és feladataikon túl – egymással is hatékony párbeszédet alakítsanak ki, amelyet valós tettek követnek. Mindezt a hazai médiumok hatékony és folyamatos támogatásával. Ezt az együttműködést szolgálta a Médiaunió konferenciája.

Az előadók listája a kampány honlapján, a konferencia teljes hosszában ezen a linken tekinthető meg.