Kérdőív: többet vagy kevesebbet pazarlunk egy világjárvány alatt?

„Mint mindenben, a koronavírus-járvány a vásárlási, táplálkozási és hulladékkezelési szokásainkban is változást hozott” – írja a Pénzcentrum.

A járvánnyal járó bezárások, valamint a kijárási korlátozások fenekestül felforgatták életünket, gyakorlatilag minden egyes dolog, ami a hétköznapokban megszokott volt, átalakult. Így változott meg az is, hogy mit, mennyit és mikor eszünk. A koronavírus nem teremtett háborús élelmiszerhiányt, mégis a járvány első időszakában sokan hetekre spájzoltak be egy óvóhelynek elegendő konzervet és száraz élelmiszert, mintha egy pluszcsomag spagetti döntene élet és halál között.

Több hétre elegendő élelmiszert felhalmozni, majd kidobni, roppant pénzigényes. Maga a tárolás sem egyszerű, hacsak nincs az embernek egy ruhásszekrény-méretű fagyasztója. Pedig három napra előre tervezni járvány alatt is egyszerűbb.

A bevásárlás mellett egyre gyakrabban rendeltünk ételt egy átlagos munkanapon, főleg ha munkahelyünk home office-ra állt át.

A Pénzcentrum most arra az izgalmas kérdésre keresi a választ, hogy a járvány hatására otthon ragadt emberek mennyivel többet vagy kevesebbet pazarolnak. Több-e a kidobott maradék, vagy éppen ellenkezőleg, csak annyit veszünk, amit amúgy is megeszünk? Racionálisabban döntünk-e arról, hogy mi van otthon és mire lehet szükségünk?

A kérdőív itt érhető el >>